Associated Services

Energie Verslaggeving

Elke bouwaanvraag goedgekeurd na 1 januari 2006 dient aan nieuwe regels te voldoen inzake Energie Prestatie Binnenklimaat (afgekort EPB). De nieuwe regels zijn van toepassing voor zowel de ééngezinswoningen als de appartementen en hebben betrekking op isolatie en ventilatie. Scholen, hotels, restaurants, industriële complexen, kantoren, enz. moeten aan bijkomende normen voldoen.

VOORDELEN VAN EPB EN DE ENERGIEPRESTATIEREGELGEVING

- Jaarlijkse besparing door een lagere energiefactuur

Het is aan te raden om eerst te investeren in energiezuinig bouwen of verbouwen omdat die werkzaamheden zeer moeilijk of vrijwel onmogelijk later uit te voeren zijn.

De investering in thermische isolatie en energieprestatie is terugverdiend in een vijftal jaar.

- Een gezonde woning met meer comfort

Door in een woning voldoende verse lucht binnen te brengen en de vervuilde, vochtige lucht naar buiten af te voeren, schept u een gezonde binnenomgeving met meer comfort.

Een gecontroleerde ventilatie loont dus voor de gezondheid van u en uw medebewoners.

- De woning is meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt

Vanaf 2006 moet er voor elke nieuwbouwwoning of nieuwbouwappartement een energieprestatiecertificaat uitgereikt worden. Dat certificaat laat toe om het energieverbruik (in standaardomstandigheden) te vergelijken met dat van andere woningen of appartementen.

Uiterlijk vanaf 2009 moet bij verkoop en verhuur van een woning of appartement een energieprestatiecertificaat beschikbaar zijn.

 - Beter voor het milieu

Wie energiezuinig bouwt of verbouwt draagt bij tot een beter leefmilieu. Door minder energie te verbruiken om een woning te verwarmen en te voorzien van sanitair warm water, vermindert men de hoeveelheid rookgassen die in de lucht worden geblazen.

ENKELE NUTTIGE LINKS

- Alles over de energieprestatieregelgeving:

- Alle info van EPB voor de beginnende bouwer en verbouwer: 

- Belangrijke folders i.v.m. energiezuinig bouwen: warmtepompen, PV-panelen enz.: